Kuchnia

Kurczak w sosie brzoskwiniowym. Dlaczego warto jeść kurczaka?

Mięso z kurczaka, zwłaszcza to pochodzące z pewnego źródła, stanowi doskonałe wzbogacenie zdrowej, zbilansowanej, codziennej diety. Jest to chude, białe mięso, będące źródłem pełnowartościowych aminokwasów oraz składników mineralnych i witamin. Nic nic dziwnego, że cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Warto wiedzieć, w jaki sposób przyrządzić mięso z kurczaka, by podkreślić jego smak i zachwycić domowników. Kurczak w sosie brzoskwiniowym to tylko jedna z możliwości.

Z czym łączyć mięso z kurczaka?

Mięso z kurczaka tak naprawdę można przygotowywać na nieskończenie wiele sposobów. Wszystko dlatego, że jest dość łagodne w smaku, toteż świetnie komponuje się z różnego rodzaju składnikami. 

Kurczaka można piec, smażyć, dusić i gotować – niezależnie od metody przygotowania, zawsze smakuje nieziemsko. Przygotowując mięso z kurczaka warto zadbać o dodatek odpowiednich przypraw, które pełnią rolę nośników smaku. Z białym mięsem świetnie komponują się: 

  • sól, 
  • pieprz czarny, 
  • sok z cytryny, 
  • imbir,
  • curry, 
  • kolendra, 
  • papryka słodka, 
  • kurkuma, 
  • białe wino, 
  • oliwa, 
  • miód, 
  • kolendra, 
  • bazylia, 
  • tymianek, 
  • oregano. 

Z racji tego, że mięso z kurczaka popularne jest na terenie całego świata, można łączyć je z różnego rodzaju składnikami pochodzenia roślinnego. Przykładowo – w Europie kurczaka zazwyczaj podaje się z groszkiem, pomidorami, ziemniakami czy cukinią, podczas gdy w kuchni azjatyckiej najczęściej łączy się go z mleczkiem kokosowym, bambusem czy też trawą cytrynową. 

W przypadku składników pochodzenia zwierzęcego, lista jest nieco krótsza. Kurczak fantastycznie komponuje się z przetworami mlecznymi i serami. Są to między innymi parmezan, śmietana, jogurt naturalny, maślanka, sery pleśniowe oraz ricotta. Jak widać, kurczak jest bardzo uniwersalnym mięsem, które doskonale pasuje do różnego rodzaju składników. Wystarczy wykazać się odrobiną fantazji i kreatywności, by w nietypowy sposób podkreślić jego smak. 

Kurczak w sosie brzoskwiniowym

Jednym z przykładów nietypowego wykorzystania kurczaka w kuchni jest kurczak w sosie brzoskwiniowym. To danie, które zwraca uwagę nietypowym połączeniem smaków. Ten apetyczny obiad na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Jego ogromną zaletą jest szybkie i łatwe przygotowanie. 

Oto lista potrzebnych składników:

  • 500 g filetów z kurczaka – około 4 niewielkie sztuki, 
  • oliwa z oliwek, 
  • przyprawa do kurczaka, 
  • papryka słodka, 
  • sos sojowy, 
  • curry, 
  • 200 g dobrej jakości ryżu długoziarnistego, 

Składniki na sos brzoskwiniowy: 

  • 300 g brzoskwiń z puszki bez zalewy, 
  • dwie łyżki masła, 
  • 2-3 łyżki łagodnej w smaku musztardy. 

Przygotowanie dania

Na początku należy kurczaka pokroić na równe, niewielkie kawałki. Przygotowane przyprawy wymieszać z oliwą na gładką pastę. Pokrojonego kurczaka usmażyć na patelni na złoty kolor z niewielkim dodatkiem oliwy bądź też ugotować na parze – wersja dietetyczna. W niewielkim garnuszku następnie należy podgrzać masło i dodać do niego pokrojone w drobne kawałki brzoskwinie oraz łagodną musztardę. Przy pomocy dobrego blendera całość zmiksować na gładką masę i podgrzewać przez kolejne 5 minut na średnim ogniu. Podsmażonego kurczaka podawać na dużym talerzu z ugotowanym w osolonej wodzie ryżem. Całość polać sosem brzoskwiniowym.

Kurczak w sosie brzoskwiniowym to naprawdę proste danie, które można przygotować zaledwie w kilkanaście minut. Doskonale nadaje się nie tylko na rodzinny obiad, ale także większe uroczystości i kameralne spotkania z przyjaciółmi. Apetyczna, brzoskwiniowa barwa sosu pięknie komponuje się z kawałkami mięsa na talerzu i zachęca do spróbowania.

Czy warto jeść kurczaka?

Z racji tego, że mięso z kurczaka jest bardzo łagodne i delikatne, można z jego pomocą urozmaicić codzienne menu, za każdym razem przygotowując inne danie obiadowe. Najnowsza piramida żywieniowa klasyfikuje mięso drobiowe jako cenne uzupełnienie diety.  Jedno jest pewne, doskonałym wyborem jest rezygnacja z mięsa czerwonego na rzecz ryb i drobiu właśnie. Oto kilka powodów, dlaczego warto znaleźć na swoim talerzu miejsce dla mięsa z kurczaka:

Źródło cennego białka 

Mięso z kurczaka stanowi doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka. W 100 g mięsa znajduje się go aż 20 g. Jest to białko pełnowartościowe, będące doskonałym źródłem aminokwasów, których człowiek nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Białka znajdują się w każdej komórce ludzkiego organizmu, więc ich regularne dostarczanie wraz z pożywieniem jest bardzo ważne dla wzrostu i regeneracji komórek. Na obecność mięsa z kurczaka warto zwrócić szczególną uwagę w diecie osób, które potrzebują zwiększonej ilości białka – dzieci, nastolatków oraz kobiet ciężarnych.

Mięso z kurczaka na poprawę humoru 

Mięso drobiowe zawiera tryptofan, który na skutek zachodzących w organizmie procesów człowieka zamienia się w serotoninę, inaczej zwaną hormonem szczęścia. Po zjedzeniu pysznego dania z kurczaka można zauważyć poprawę nastroju – i ma to naukowe uzasadnienie.

Mięso z kurczaka a zapobieganie osteoporozie

Okazuje się, że kurczak w sosie brzoskwiniowym to danie nie tylko pyszne, ale także mające działanie prozdrowotne. Badania wykazały, że dzięki wysokiej zawartości białka, regularne spożywanie mięsa z kurczaka może korzystać wpływać na wzmocnienie kości. Dlatego drób powinny spożywać osoby, które wkraczają w dojrzały wiek i mają na uwadze dobro swoich kości.

Niska kaloryczność

Mięso drobiowe a od innych gatunków mięsa różni się niską zawartością tłuszczu, a także niską kalorycznością. W 100 g piersi z kurczaka bez skóry znajduje się w zaledwie niespełna 100 kalorii, co sprawia, że jest to produkt polecany osobom będącym na diecie redukcyjnej. Nie bez powodu mięso z kurczaka chętnie wybierają sportowcy oraz dietetycy.

Mięso z kurczaka a witaminy i minerały

Białe, chude mięso drobiowe dostarcza do ludzkiego organizmu bardzo cennych witamin i minerałów. Mowa tutaj o witaminach A, B1,B2, B5, PP, B12 a także cynku, żelazie, magnezie, selenie, potasie i fosforze. Zawartość tych składników sprawia, że mięso z kurczaka wykazuje działanie antyoksydacyjne, wzmacnia układ krwionośny i kostny, a także reguluje poziom stresu.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie mięsa z kurczaka?

Drób należy do najczęściej wybieranego mięsa na terenie całego świata. Konsumenci doceniają nie tylko jego smak, ale także uniwersalność i łatwość obróbki. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że takie danie jak kurczak w sosie brzoskwiniowym,  będzie smakowało doskonale wyłącznie wtedy, kiedy mięso będzie najwyższej jakości. Oto główne czynniki, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze mięsa drobiowego:

  • jakość i pochodzenie – przed zakupem mięsa warto zainteresować się, skąd tak właściwie pochodzi oraz jak wygląda proces jego pozyskiwania. Na jakość mięsa z kurczaka duży wpływ ma sposób chowu drobiu. Hodowla przemysłowa często sprawia, że w mięsie występuje obniżona zawartość witamin i cennych substancji odżywczych. Jako najlepszy wybór postrzega się w drób pochodzący z wolnego wybiegu.
  • przechowywanie i sposób pakowania mięsa – aby mięso z kurczaka zachowało wszystkie swoje cenne właściwości, należy zadbać o jego odpowiednie przechowywanie. Bardzo ważne jest, by mięso z kurczaka przechowywać w odpowiedniej temperaturze i zgodnie z zasadami sanitarnymi. Osoby, które decydują się na zakup mięsa pakowanego, powinny wybrać to zapakowane próżniowo. Dobrym wyborem jest również mrożone mięso drobiowe – niskie temperatury podczas mrożenia w żaden sposób nie zmieniają właściwości drobiu.
Related posts
Kuchnia

Fontanna na tort - błyskotliwy akcent każdej uroczystości

Fontanna na tort to jeden z tych elementów, który może całkowicie odmienić charakter każdej…
Read more
KuchniaWnętrza i ogród

jaką wyciskarkę kupić

Najlepsze wyciskarki do soków na rynku Jeśli jesteś miłośnikiem świeżo wyciskanych soków, na…
Read more
Kuchnia

Jak przygotować pyszne ciasta bez pieczenia? Poradnik dla miłośników słodkości

Zdrowie i smak to dwie kwestie, które często idą ze sobą w parze. Szukając sposobów na…
Read more

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *