Mięso z kurczaka, zwłaszcza to pochodzące z pewnego źródła, stanowi doskonałe wzbogacenie zdrowej, zbilansowanej, codziennej diety. Jest to chude, białe mięso, będące źródłem pełnowartościowych aminokwasów oraz składników mineralnych i witamin. Nic nic dziwnego, że cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Warto wiedzieć, w jaki sposób przyrządzić mięso z kurczaka, by podkreślić jego smak i zachwycić domowników. Kurczak w sosie brzoskwiniowym to tylko jedna z możliwości.
Z czym łączyć mięso z kurczaka?
Mięso z kurczaka tak naprawdę można przygotowywać na nieskończenie wiele sposobów. Wszystko dlatego, że jest dość łagodne w smaku, toteż świetnie komponuje się z różnego rodzaju składnikami.

Kurczaka można piec, smażyć, dusić i gotować – niezależnie od metody przygotowania, zawsze smakuje nieziemsko. Przygotowując mięso z kurczaka warto zadbać o dodatek odpowiednich przypraw, które pełnią rolę nośników smaku. Z białym mięsem świetnie komponują się:
- sól,
- pieprz czarny,
- sok z cytryny,
- imbir,
- curry,
- kolendra,
- papryka słodka,
- kurkuma,
- białe wino,
- oliwa,
- miód,
- kolendra,
- bazylia,
- tymianek,
- oregano.
Z racji tego, że mięso z kurczaka popularne jest na terenie całego świata, można łączyć je z różnego rodzaju składnikami pochodzenia roślinnego. Przykładowo – w Europie kurczaka zazwyczaj podaje się z groszkiem, pomidorami, ziemniakami czy cukinią, podczas gdy w kuchni azjatyckiej najczęściej łączy się go z mleczkiem kokosowym, bambusem czy też trawą cytrynową.
W przypadku składników pochodzenia zwierzęcego, lista jest nieco krótsza. Kurczak fantastycznie komponuje się z przetworami mlecznymi i serami. Są to między innymi parmezan, śmietana, jogurt naturalny, maślanka, sery pleśniowe oraz ricotta. Jak widać, kurczak jest bardzo uniwersalnym mięsem, które doskonale pasuje do różnego rodzaju składników. Wystarczy wykazać się odrobiną fantazji i kreatywności, by w nietypowy sposób podkreślić jego smak.
Kurczak w sosie brzoskwiniowym
Jednym z przykładów nietypowego wykorzystania kurczaka w kuchni jest kurczak w sosie brzoskwiniowym. To danie, które zwraca uwagę nietypowym połączeniem smaków. Ten apetyczny obiad na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Jego ogromną zaletą jest szybkie i łatwe przygotowanie.
Oto lista potrzebnych składników:
- 500 g filetów z kurczaka – około 4 niewielkie sztuki,
- oliwa z oliwek,
- przyprawa do kurczaka,
- papryka słodka,
- sos sojowy,
- curry,
- 200 g dobrej jakości ryżu długoziarnistego,
Składniki na sos brzoskwiniowy:
- 300 g brzoskwiń z puszki bez zalewy,
- dwie łyżki masła,
- 2-3 łyżki łagodnej w smaku musztardy.

Przygotowanie dania
Na początku należy kurczaka pokroić na równe, niewielkie kawałki. Przygotowane przyprawy wymieszać z oliwą na gładką pastę. Pokrojonego kurczaka usmażyć na patelni na złoty kolor z niewielkim dodatkiem oliwy bądź też ugotować na parze – wersja dietetyczna. W niewielkim garnuszku następnie należy podgrzać masło i dodać do niego pokrojone w drobne kawałki brzoskwinie oraz łagodną musztardę. Przy pomocy dobrego blendera całość zmiksować na gładką masę i podgrzewać przez kolejne 5 minut na średnim ogniu. Podsmażonego kurczaka podawać na dużym talerzu z ugotowanym w osolonej wodzie ryżem. Całość polać sosem brzoskwiniowym.
Kurczak w sosie brzoskwiniowym to naprawdę proste danie, które można przygotować zaledwie w kilkanaście minut. Doskonale nadaje się nie tylko na rodzinny obiad, ale także większe uroczystości i kameralne spotkania z przyjaciółmi. Apetyczna, brzoskwiniowa barwa sosu pięknie komponuje się z kawałkami mięsa na talerzu i zachęca do spróbowania.
Czy warto jeść kurczaka?
Z racji tego, że mięso z kurczaka jest bardzo łagodne i delikatne, można z jego pomocą urozmaicić codzienne menu, za każdym razem przygotowując inne danie obiadowe. Najnowsza piramida żywieniowa klasyfikuje mięso drobiowe jako cenne uzupełnienie diety. Jedno jest pewne, doskonałym wyborem jest rezygnacja z mięsa czerwonego na rzecz ryb i drobiu właśnie. Oto kilka powodów, dlaczego warto znaleźć na swoim talerzu miejsce dla mięsa z kurczaka:
Źródło cennego białka
Mięso z kurczaka stanowi doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka. W 100 g mięsa znajduje się go aż 20 g. Jest to białko pełnowartościowe, będące doskonałym źródłem aminokwasów, których człowiek nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Białka znajdują się w każdej komórce ludzkiego organizmu, więc ich regularne dostarczanie wraz z pożywieniem jest bardzo ważne dla wzrostu i regeneracji komórek. Na obecność mięsa z kurczaka warto zwrócić szczególną uwagę w diecie osób, które potrzebują zwiększonej ilości białka – dzieci, nastolatków oraz kobiet ciężarnych.
Mięso z kurczaka na poprawę humoru
Mięso drobiowe zawiera tryptofan, który na skutek zachodzących w organizmie procesów człowieka zamienia się w serotoninę, inaczej zwaną hormonem szczęścia. Po zjedzeniu pysznego dania z kurczaka można zauważyć poprawę nastroju – i ma to naukowe uzasadnienie.
Mięso z kurczaka a zapobieganie osteoporozie
Okazuje się, że kurczak w sosie brzoskwiniowym to danie nie tylko pyszne, ale także mające działanie prozdrowotne. Badania wykazały, że dzięki wysokiej zawartości białka, regularne spożywanie mięsa z kurczaka może korzystać wpływać na wzmocnienie kości. Dlatego drób powinny spożywać osoby, które wkraczają w dojrzały wiek i mają na uwadze dobro swoich kości.
Niska kaloryczność
Mięso drobiowe a od innych gatunków mięsa różni się niską zawartością tłuszczu, a także niską kalorycznością. W 100 g piersi z kurczaka bez skóry znajduje się w zaledwie niespełna 100 kalorii, co sprawia, że jest to produkt polecany osobom będącym na diecie redukcyjnej. Nie bez powodu mięso z kurczaka chętnie wybierają sportowcy oraz dietetycy.
Mięso z kurczaka a witaminy i minerały
Białe, chude mięso drobiowe dostarcza do ludzkiego organizmu bardzo cennych witamin i minerałów. Mowa tutaj o witaminach A, B1,B2, B5, PP, B12 a także cynku, żelazie, magnezie, selenie, potasie i fosforze. Zawartość tych składników sprawia, że mięso z kurczaka wykazuje działanie antyoksydacyjne, wzmacnia układ krwionośny i kostny, a także reguluje poziom stresu.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie mięsa z kurczaka?
Drób należy do najczęściej wybieranego mięsa na terenie całego świata. Konsumenci doceniają nie tylko jego smak, ale także uniwersalność i łatwość obróbki. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że takie danie jak kurczak w sosie brzoskwiniowym, będzie smakowało doskonale wyłącznie wtedy, kiedy mięso będzie najwyższej jakości. Oto główne czynniki, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze mięsa drobiowego:
- jakość i pochodzenie – przed zakupem mięsa warto zainteresować się, skąd tak właściwie pochodzi oraz jak wygląda proces jego pozyskiwania. Na jakość mięsa z kurczaka duży wpływ ma sposób chowu drobiu. Hodowla przemysłowa często sprawia, że w mięsie występuje obniżona zawartość witamin i cennych substancji odżywczych. Jako najlepszy wybór postrzega się w drób pochodzący z wolnego wybiegu.
- przechowywanie i sposób pakowania mięsa – aby mięso z kurczaka zachowało wszystkie swoje cenne właściwości, należy zadbać o jego odpowiednie przechowywanie. Bardzo ważne jest, by mięso z kurczaka przechowywać w odpowiedniej temperaturze i zgodnie z zasadami sanitarnymi. Osoby, które decydują się na zakup mięsa pakowanego, powinny wybrać to zapakowane próżniowo. Dobrym wyborem jest również mrożone mięso drobiowe – niskie temperatury podczas mrożenia w żaden sposób nie zmieniają właściwości drobiu.