Banan to owoc, który szczególną popularnością cieszy się w okresie jesienno-zimowym. Nic dziwnego – jest łatwo dostępny, smaczny i tani. Banany pełne są cennych dla ludzkiego organizmu witamin i minerałów. Przepyszne ciasto bananowe z olejem i kakao to coś, co potrafi podnieść na duchu nawet w najbardziej ponury, jesienny wieczór.
Jak przygotować ciasto bananowe z olejem i kakao?
Proste ciasto bananowe z olejem i kakao to przysmak, który zachwyci każdego członka rodziny. Doskonale sprawdzi się także jako szybki poczęstunek w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a potrzebne składniki – dostępne w każdej kuchni.
Składniki na ciasto bananowe z olejem i kakao
- 3 duże banany – najlepiej dość mocno dojrzałe,
- 2 jajka,
- 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
- 150 g drobnego cukru do wypieków – może być też zwykły cukier,
- 2 łyżki kakao,
- 175 g mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- jedna łyżeczka sody,
- 3 łyżki mleka.
Składniki na polewę
- 150 g ciemnej czekolady,
- 3 łyżki posiekanych orzechów – włoskich, laskowych lub innych
Przygotowanie
Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta należy piekarnik rozgrzać do 160 stopni – jeśli wybieg będzie pieczony w termoobiegu optymalna temperatura to 140 stopni.
Formę do keksu dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia, aby zapobiec przywieraniu ciasta. Samo przygotowanie masy jest wyjątkowo proste – w dużej miejsce wystarczy dokładnie rozdrobnić banany przy pomocy widelca, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę razem z jajkami, mlekiem, cukrem i olejem. Do zmiksowanej masy przy pomocy dużego sita należy przesiać mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz sodę. Na tym etapie nie trzeba korzystać z miksera – wystarczy drewnianą łyżką wymieszać całość, a składniki się ze sobą połączą.
Przełożona do formy masa powinna pozostać w piekarniku przez godzinę i 15 minut. Stopień upieczenia ciasta można sprawdzić, nakłuwając je patyczkiem – jeśli jest on suchy, oznacza to, że wypiek jest już gotowy. Uwaga – ciasta nie można kroić na gorąco! Po wyjęciu z piekarnika należy zostawić je do ostygnięcia.
Na koniec przychodzi pora na przygotowanie polewy. Gorzką czekoladę dobrze jest rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, następnie wystarczy posmarować nią górę ciasta i póki jest jeszcze ciepła, posypać orzechami.
Ciasto bananowe z olejem i kakao to naprawdę prosty wypiek, którego przygotowanie nie powinno zająć dłużej niż 10 minut, nie licząc czasu pieczenia. Do jego wykonania doskonale nadają się ciemne, przejrzałe banany, które od dłuższego czasu zalegają w kuchni. W gruncie rzeczy – takie są najlepsze – posiadają największą zawartość cukrów prostych, są miękkie i wyjątkowo słodkie.
Dlaczego warto jeść banany?
Banany nie bez powodu cieszą się tak dużą popularnością. Są cenione głównie ze względu na to, że dostarczają do organizmu mnóstwa energii. Posiadają jednak o wiele więcej zalet.
Banan – źródło cennego błonnika
Banany uznaje się za bardzo dobre źródło cennego błonnika – także tego w postaci rozpuszczalnej. Trzeba podkreślić, że jest to składnik, który pozytywnie wpływa na pracę jelit i umożliwia ich perystaltykę, zapobiegając uciążliwym zaparciom. Zawarte w badaniu pektyny stanowią pożywkę dla bakterii wchodzących w skład mikroflory jelitowej. Ich obecność w jelitach jest bardzo istotna, ponieważ biorą udział w produkcji enzymów trawiennych, wspomagają odporność organizmu, a jednocześnie wpływają na lepsze przyswajanie składników odżywczych. Zawarty w bananie błonnik po spożyciu pęcznieje, przez co na długi czas hamuje uczucie głodu, skutecznie wypełniając żołądek.
Banan – szybki zastrzyk energii
Banany, zwłaszcza te dojrzałe, charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym – to znaczy, że po ich zjedzeniu w organizmie gwałtownie wzrasta poziom glukozy. Uwaga – z tego powodu banany nie są polecane cukrzykom oraz osobom będącym na diecie odchudzającej. Jednak ta cecha banana chętnie wykorzystywana jest przez sportowców, którzy przed, w trakcie i po treningu potrzebują szybkiego zastrzyku energii. Wystarczy wspomnieć, że doskonałym zamiennikiem popularnych słodyczy oraz chipsów są suszone banany– jednak z uwagi na dużą zawartość kalorii należy zachować umiar w ich spożywaniu.
Banan – cenne witaminy
Banany stanowią doskonałe źródło witamin z grupy B, C oraz E. Oznacza to, że wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, biorą udział w produkcji białych krwinek, wspomagają odporność organizmu, a także zapobiegają powstawaniu obrzęków i pomagają w ich produkcji. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że jeden owoc banana pokrywa aż 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę C u przeciętnego człowieka. Dojrzałe banany są też doskonałym źródłem antyoksydantów, które zapobiegają starzeniu organizmu.
Banan – makro- i mikroelementy
Dietetycy wskazują, że banany stanowią bogate źródło makro- i mikroelementów. Można znaleźć w nich spore ilości potasu, fosforu, magnezu, żelaza i wapnia. Na uwagę zasługuje zwłaszcza wysoka zawartość potasu, który zapobiega nadciśnieniu, a także działa profilaktycznie, jeśli chodzi o zapobieganie udarom i zawałom serca.
Banan – doskonały środek na poprawę samopoczucia
Banany uznawane są za bogate źródło tryptofanu. Jest to aminokwas, którego ludzki organizm samodzielnie nie produkuje, dlatego tak ważne jest dostarczanie go wraz z jedzeniem. Tryptofan jest składnikiem, który w ludzkim organizmie niezbędny jest do wytwarzania serotoniny i melatoniny. Ta pierwsza odpowiedzialna jest za aktywność umysłową oraz dobry humor, ta druga z kolei – wpływa na uregulowanie snu. Śmiało można więc stwierdzić, że banany są doskonałym sposobem na poprawę humoru.
Jak można wykorzystać banana w kuchni?
Ciasto bananowe z olejem i kakao to nie jedyne danie, które można wykonać w kuchni wykorzystując banany. Oczywiste jest, że te owoce doskonale pasują do różnego rodzaju deserów, jednak nie wszyscy wiedzą, że z równie dużym powodzeniem można dodawać je do dań wytrawnych. Prawda jest taka, że w kuchni zawsze warto mieć pod ręką kilka bananów. Co można z nich przygotować?
- Chleb bananowy to wypiek, który na pierwszy rzut oka wygląda jak chleb, jednak w smaku nieco bardziej przypomina ciasto. Szczególnie popularny jest w Stanach Zjednoczonych.
- Lody bananowe – do przygotowania przepysznych lodów z banana wystarczą zaledwie dwa składniki – masło orzechowe oraz bardzo dojrzałe banany. Wystarczy zblendować je ze sobą i włożyć do zamrażarki na kilka godzin. Niesamowite doznania smakowe – gwarantowane!
- Grillowany kurczak z bananami i ryżem – osoby, dla których ciasto bananowe z olejem i kakao jest zbyt banalnym przepisem, powinny przekonać się, jak doskonale smakuje połączenie kurczaka z bananem i ryżem. To naprawdę oryginalne i smaczne danie, które przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom nietypowych smaków.
- Owsianka bananowa– to danie, które świetnie nadaje się na zdrowe i smaczne śniadanie. Na długi czas zaspokaja uczucie głodu, a jednocześnie dodaje tak potrzebnej energii.
Jak widać, ciasto bananowe z olejem i kakao to nie jedyne, co można przygotować, wykorzystując te przepyszne, żółte owoce. Możliwości jest nieskończenie wiele, a ograniczeniem często bywa jedynie wyobraźnia kucharza.